Onbetaalbare Cadeaus

 

BLINDEMANNETJE

Geef iemand eens een blindemannetje cadeau

Voer hem of haar geblindoekt door zijn vertrouwde omgeving. Dit kan ook buiten; op straat, in de trein of bus. Voorwaarde is wel dat je onvoorwaardelijk voor de ander blijft zorgen. En hem of haar niet loslaat.

Het zicht is het zintuig waar we het meeste op koersen. Door dat uit te schakelen ontwaken letterlijk de ander zintuigen. Je ruikt beter, gaat meer op de tast en het gehoor af.

Jij zorgt met dit cadeau voor een onvergetelijke ervaring.BAK SAMEN EEN TAART

Het ligt zo voor de hand; ga eens samen een taart bakken bij iemand thuis. Zoek een fascinerend recept op internet of maak appeltaart naar het recept van je oudtante uit Polen. Meld van te voren dat jij voor het toetje zorgt. Kom gewoon een uurtje eerder op je eetafspraak met alle ingrediënten en ga samen aan de slag. Terwijl de taart lekkere geuren verspreidt in huis, kunnen julie fijn bijpraten.MACGYVER

Geef eens een klushulp cadeau. Angus MacGyver was een televisieheld, een vindingrijke ex-spion, die zelfs met een paperclip alles kon repareren

(voor de leuk: http://www.youtube.com/watch?v=09UlB17cgKw&feature=channel). Ben jij een beetje handig en hangen bij je kennis de stopcontacten los, lekt dat kraantje nu al zolang je je kan herinneren of is die plint nog steeds niet geverfd? Onder het mom: bij een ander klussen is altijd dankbaar; stap op je fiets met je gereedschapskist en los alle kleine problemen op.OPPASSEN!!

Heb je vrienden met kleine kinderen waarvan jij vindt dat ze hoognodig weer een avondje uit zouden moeten? Geef dan een avondje oppassen cadeau zodat je vrienden er lekker tussenuit kunnen. Installeer jezelf met een heerlijke pot thee op de bank en lees dat boek dat je al weken probeert uit te krijgen. Twee vliegen in een klap!De ‘Wie is het? Wat doet ie? en Waar gaat ie heen?’ achtervolging

Misschien heb je het al wel eens gedaan: een willekeurig iemand uitkiezen en die ongemerkt volgen. Niet eens altijd zo makkelijk. Ik doe het wel eens in een vreemde stad om op plekken uit te komen waar ik anders nooit geweest zou zijn. Stap in dezelfde bus of tram en zie bij welke halte je uitkomt. Of in welk café. Dit is natuurlijk ook heel simpel cadeau te doen in je eigen woonplaats. En levert plezier en avontuur voor jullie allebei.

Bepaal de dag en het tijdstip waarop jullie dit achtervolgingsspel gaan spelen. Ga de straat op en besluit wie jullie gaan volgen. Blijf onopgemerkt en probeer (zonder oordeel) het verhaal van zijn of haar leven te ontrafelen. Wat voor boodschappen koopt die dame in burka nu eigenlijk, waarom loopt die mijnheer zo raar langs de damesschoenenwinkel, en die keurige dame die naar parfum ruikt; zal ze een afspraakje hebben? En met wie?

Naast dat dit een avontuur op zich is, krijg je ook zomaar inzicht in iemand anders leven. Wat toch weer mooi meegenomen is in deze individualistische tijd.LINKS / RECHTS / RECHTDOOR

Ga eens samen met de cadeau-ontvanger wandelen via het Linksaf, Rechtsaf, Rechtdoor principe. Wie weet waar jullie uitkomen. Tip: neem wat geld mee om onderweg een drankje te kunnen kopen.

Ik heb dit heel vaak met mijn vriend gedaan en ik kan je verzekeren dat het heel goed is voor je relatie. Want jij hebt toch een doel voor ogen. En de ander ook. En doordat die niet altijd gelijk zijn (zonder het uit te spreken) ga je elkaar in de weg zitten. Je eigen doel los laten en te zien waar julie samen uitkomen is de oplossing. Maar het is natuurlijk niet alleen een inzicht in jullie relatie, het is ook heel leuk om zomaar te doen hoor met wie dan ook!SPEURTOCHT

Zet eens een speurtocht uit. gewoon zomaar voor de lol. Hang glazen in de boom. Verstop een fles champagne in een struik en zorg voor een mooie eindplek waar julie samen van de sterren of de voorbijgangers kunnen genieten. En van de champagne natuurlijk .CONTACT MET NUMMER VIJF

Alweer een cadeau dat eigenlijk op elke moment van de dag kan. Bepaal samen een moment waarop julie dit gaan doen. En knoop met elke vijfde persoon die je ontmoet een gesprekje aan. Heb je geen goede openingszin? Gebruik dan de Via Pauline als excuus-truus. Zeg gewoon dat je dit cadeau hebt gekregen via “Via Pauline” en dat je elke vijfde persoon die je ontmoet aan moet spreken. Ik geef het toe; dit is niet het meest makkelijke cadeau dat er tussen staat (zeker niet voor een heel verlegen of introvert persoon), maar wel een hele leerzame en leuke. Want nu heb je de kans die onbekende voorbijganger werkelijk te ontmoeten. Wie weet worden julie wel vrienden voor het leven of spreek je nog een keer af. Of blijkt die persoon de kattenoppas te zijn die je net nodig had. Of geeft hij of zij je binnenkort Spaanse les.GROFVUILEXCURSIE

Ga eens samen op grof-vuil excursie. Zeker in de grote steden is er van alles op straat te vinden. Alle spullen hebben een verhaal. Van wie was dit object? Hoe is het daar gekomen? (Ter inspiratie kun je deze link lezen http://nl.wikipedia.org/wiki/De_jurk) Bracht het object geluk? Waarom is het afgedankt? Laat je fantasie de vrije loop. En vul elkaar aan.

En voor gevorderden: Als je iets ziet dat zo mooi is; neem het mee en geef het aan iemand die het net nodig had of breng het langs bij een tweedehands winkel.

Ik heb zo al vele spullen van straat ‘gered’. In mijn anti-kraaktijd stond mijn hele (enorme) huis vol met bruikbare spullen van straat. Nu laad ik nog wel eens iets in mijn fiets en breng het naar een nieuw plekje.
EEN HISTORISCH BEZOEK

Bied je vriend of vriendin, man of kind aan om samen iemand uit het verleden te gaan bezoeken. Denk niet alleen aan moeizame breuken uit het verleden die jullie samen gaan lijmen, maar ook gewoon aan hele kleine ontmoetingen. De groenteboer op de hoek waar je als klein kind altijd boodschappen mocht doen. Een inspirerende leraar of docent van je middelbare school.

Of toch weer wat zwaarder; de beste vriendin van je overleden moeder.

Tip: bedenk samen van te voren voor welke vijf dingen je graag van die persoon zou willen weten.
COMPLIMENTENKWARTIER

Zet de eierwekker op 15 minuten. En overlaad de ander met complimenten. Welgemeend graag. Ik kan je nu al vertellen dat dit helemaal niet makkelijk is, want op de een of andere manier zijn we meer geprogrammeerd op negatieve dingen bij de ander te ontdekken. Schijnt veiliger te zijn? Anyhow; het is een prachtige ervaring. Niet alleen voor de ontvanger, ook voor de gever.

Ik ben ooit als actrice ingehuurd als egomasseur. Op een groot feest hoefde ik alleen maar welgemeende complimenten te geven. Wow, wat een energie er dan vrijkomt.FANTASIE-ETEN

Kook eens wat anders voor je geliefde. doorbreek de sleur van de standaard gerechten. Toets een onzinnig ingrediënt in in een zoekmachine en laat je verrassen welk recept er naar voren komt. Deze avond eten jullie fantasie eten.
EN VERDER

Zit er nog geen cadeau tussen dat je aanspreekt; bedenk voor je die fles wijn of bos bloemen koopt wat die persoon echt nodig heeft. En maak daar een leuke waardebon voor.

En mocht je cadeau geslaagd zijn; stuur je cadeau-idee op en wie weet staat jouw idee binnenkort ook on-line op de Via Pauline.


Heb je geen speciale reden of even minder geld, maar wil je iemand wel een origineel cadeau doen;  Super tips voor


D o e -h e t -z e l f  C a d e a u s